Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondetafelgesprek raad Druten

donderdag 12 januari 2023

19:30 - 21:05
Locatie

Druten, raadzaal

Voorzitter
G.S.B. Worm
Toelichting

De voorlopige agenda is vastgesteld door het presidium.


Inwoners kunnen inspreken over onderwerpen die op de agenda staan van het rondetafelgesprek.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar griffie@druten.nl met de vermelding van je naam, telefoonnummer en het agendapunt waarover je wilt inspreken.
Aanmelding bij voorkeur minimaal 24 uur voor de vergadering, maar uiterlijk op de dag van de vergadering vóór 16.00 uur.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 4

    Tijdens het Rondetafelgesprek worden voorstellen besproken, waarover de gemeenteraad in de raadsvergadering een besluit gaat nemen.

  5. 4.1

    De gemeenten in regio Rijk van Nijmegen willen een nieuw regionaal arbeidsmarktbeleid invoeren. De omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn namelijk bijzonder: er is veel vraag naar arbeidskrachten en weinig aanbod. Ook is er bij het Werkbedrijf, dat bemiddelt tussen werkzoekenden en bedrijven in de regio Nijmegen, onderzocht of het beter kan. De adviezen uit dat onderzoek willen de gemeenten graag verwerken in het nieuwe beleid. De eerste stap naar het nieuwe beleid is de Startnotitie Arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid. De raad wordt gevraagd te reageren op de startnotitie.

    Voorgesteld besluit

    de Gemeenteraad besluit:
    De arbeidsmarktvisie en de beleidsrichtingen voor onder andere de dienstverlening en de
    financiering van het regionaal WerkBedrijf in de komende jaren, die het college voorstelt
    in de Startnotitie Arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid (bijlage 1) te onderschrijven.

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een bespreekstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  6. 4.2

    De gemeente is deelnemer aan de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Regio Rijk van Nijmegen, kortweg de MGR. De MGR bestaat uit drie modules waarbinnen in de regio wordt samengewerkt: het WerkBedrijf, ICT Rijk van Nijmegen en het samenwerkingsplatform. De MGR heeft een eigen begroting en stelt daar ieder jaar uitgangspunten voor op. Deze uitgangspunten, waar gemeenten die in de MGR zitten het voor een belangrijk deel over eens zijn, komen ook terug in de Startnotitie Arbeidsmarkt en re-integratie.  De raad wordt gevraagd een zienswijze te geven op de uitgangspunten voor de begroting.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad besluit:
    1. De zienswijze op de kaders van de MGR begroting 2024-2027 (bijlage 1) vast te stellen.

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een hamerstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  7. 4.3

    De Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VRGZ) is een organisatie voor brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en voorbereiding en coördinatie op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing.
    In de kaderbrief 2024 van 10 november 2022 geeft het dagelijks bestuur van de VRGZ de raden van de deelnemende gemeenten de gelegenheid om een zienswijze te geven op de kaderbrief 2024.

    Voorgesteld besluit

    de Gemeenteraad besluit:
    1. De zienswijze vast te stellen over de kaderbrief 2024 van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid (hierna VRGZ) met het volgende aandachtspunt:
    a. In deze Kaderbrief staat een grote mate van onzekerheid centraal. De financiële vertaalslag komt aan de orde bij de behandeling van de zienswijze op de conceptbegroting 2024.
    2. De zienswijze middels bijgevoegde brief aan het bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid kenbaar te maken.

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een bespreekstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  8. 4.4

    De Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen vraagt de deelnemende raden om een  zienswijze te geven op de kadernota 2024. Hierin staan de nieuwe ontwikkelingen en risico’s die nog niet (volledig) in- de begroting 2023 of meerjarenraming 2024 – 2026 zijn vertaald.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad besluit:
    1. De zienswijze vast te laten stellen over de Kadernota 2023-2024 van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (hierna ODRN);
    2. De zienswijze middels bijgevoegde brief aan het Dagelijks Bestuur van de ODRN kenbaar te maken.

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een hamerstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  9. 4.5

    In 2020 zijn gemeenten in de Groene Metropoolregio, provincie Gelderland en het Rijk een partnerschap aangegaan voor een beter werkende woningmarkt.  Het Rijk streeft ernaar om tot en met 2030 900.000 woningen te bouwen. Ook zijn er afspraken gemaakt tussen het Rijk en de provincie Gelderland over de realisatie van nog eens 100.000 woningen tot en met 2030. De Woondeal vormt de nadere invulling van die afspraken in onze regio. Deze woondeal wordt nu geactualiseerd en geconcretiseerd.  De raad wordt gevraagd om de Woondeal 2.0 als uitgangspunt te hanteren bij de herbeoordeling van lokaal ruimtelijk en volkshuisvestelijk beleid.

    Voorgesteld besluit

    1. De Woondeal 2.0 regio Arnhem-Nijmegen als uitgangspunt te hanteren bij de herijking van lokaal ruimtelijk en volkshuisvestelijk beleid met daarin de volgende inzet:
    • In lijn met de nationale doelstelling naar 2/3 betaalbaar een vergroting van de beschikbaarheid van woningen voor mensen met lage en middeninkomens, waaronder veel starters, te realiseren.
    • Te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor aandachtsgroepen en een evenwichtige spreiding daarvan over de gemeenten.
    • Binnen de nieuwbouw te zorgen voor minimaal 30% sociale huur en minimaal 35% middenhuur en betaalbare koop (tot € 355.000).
    • Een op basis van het woningbehoefteonderzoek per gemeente te bepalen deel in het middensegment uit betaalbare koopwoningen voor de lagere inkomens met een prijs van maximaal € 250.000 of middenhuur te laten bestaan.
    • In te zetten op verduurzaming en het toekomstbestendig maken van de bouwsector en vermindering van bouwkosten, door circulair en conceptueel bouwen de norm te laten zijn bij woningbouw. Zo bij te dragen aan de reductie van 55% tot 60% CO2-uitstoot (Paris-proof), 50% primaire grondstoffen en 50% uitstoot van stikstof in 2030.
    • Met klimaatadaptief bouwen en beheren de overlast van de gevolgen van klimaatverandering te beperken en dit hand in hand te laten gaan met natuurinclusief bouwen.
    • Beter benutten van de bestaande voorraad als kans te zien voor het verminderen van de woningnood en het optimaal benutten van de gebouwde omgeving bij de groei van het aantal kleinere huishoudens en het vergroten van leefkwaliteit in bestaande wijken.


    font>

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een bespreekstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  10. 5

    Over onderstaande voorstellen worden besluiten genomen in de raadsvergadering.
    Het advies van het Presidium is om deze als hamerstuk te agenderen.

  11. 5.1

    Als iemand een uitkering heeft op basis van de Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (ook wel IOAW) of de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (ook wel IOAZ), horen daar verplichtingen bij. De gemeente heeft  regels waarin staat wat precies de gevolgen zijn als iemand zich niet aan die verplichtingen houdt. Dit heet de Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ. Deze regels van de gemeente zijn verouderd, omdat er een nieuwe wet is over de inburgering. De raad wordt daarom gevraagd om de nieuwe verordening vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad besluit:
    1. De afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023 van de gemeente Druten vast te stellen;
    2. De huidige afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 van de gemeente Druten gelijktijdig in te trekken.

    Besluit

    Dit agendapunt wordt een hamerstuk voor de raadsvergadering van 26 januari 2023.

  12. 6

    Fracties kunnen bij het Presidium aangeven dat zij bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld informatienota's, willen bespreken. Het Presidium bepaalt hoe en wanneer dit onderwerp wordt behandeld.

  13. 7

    Er zijn geen opinienota's aangeboden.

  14. 9
    Mededelingen
  15. 9
    Sluiting